Vad gör det om 100 år när allting kommer kring?

Två sanningar:
-Allt kostar mer än man tror.
-Allt tar längre tid än man tror.

Vi är väl medvetna om att vissa tycker vi är långsamma och att det tar långt tid att renovera hos oss. Vår tanke är att vi som familj inte ska försvinna i all renovering. Låt de ta tid, vi kommer ju på bättre lösningar efter hand.


Skafferiet är nu uppbyggt, det enda som fattas är en dörr sen ska jag måla och klä insidan.
Här har Peter kommit på att skafferiet funkar bra som verktygsbod.


Här är kökstaket uppsatt och ska senare målas i antikvit färg. Bjälkarna är slipade och lackade.


Några skåp har satts upp och Peter har gjort sockeln av pärlspont. Mellanrummet mellan skåpen ska bli en lekhörna till barnen. Spisen är donerad av Henrik och Caroline så den tackar vi för.


Peter sätter upp fuskteglet och Livia hjälper till.


Här har vi tagit bort ytterdörren in till köket eftersom vi ska ha ingången i hallen istället.


Nu var det min tur att kakla och det blev fasat vitt kakel.


Tapetseringen är påbörjad och det var roligare än jag trodde att tapetsera. Tapeten är vald från Duros gammelsvenska.
Som man kan se på bilden så har vi nu även börjat måla köksluckorna gråa.

Det som är kvar nu är golvet och allt smått som tar massa tråkig tid.

Vi börjar bygga upp köket på nytt.

Efter många turer till logen med skräp från köket så var nu allt utrivet. Det första vi gjorde var att  bygga ny yttervägg och dra alla elrör. Även nu fick vi mycket hjälp av Johan som faktiskt är rätt kunnig. Trots att han är mesrädd för spindlar.

Innan stod det här en vedspis och en vanlig spis. Här passar ett inbyggt skafferi kanon tyckte jag men det krävdes ganska mycket övertalning innan Peter och Johan såg någon tjusning i att bygga något sådant. Men ett sådant skafferi hör hemma i ett gammalt hus och de fick helt enkelt ge med sig.


Ja, ja...står ni där så går jag och käkar lite så länge. Tingeling...


Galningarna!

Kökdemolering!

Köket som var i huset var verkligen dåligt och litet så vi tog fram demoleringshammaren och röjde. För sent insåg vi att det är bättre med liten vask än ingen vask. :-)
Vi rev ut allt, till och med ytterväggen fick ge vika.Här är vasken och de enda skåp som fanns i köket. Vi flyttade även vattenrören så att vi kunde ha vasken under fönstret. Under dessa skåp fanns nog musbon till alla möss i sånna.Sen fanns även kyl, frys, två spisar och en tvättmaskin i köket. Allt inklämt i ett hörn. Här håller Karin på att städa och ta död på spindlar. Det är hon himla bra på. Döda spindlar alltså.....Här rivs det yttervägg. Det var lertegel som hade en stor spricka från golv till tak. Inte stabilt så vi valde att ta bort allt och bygga nytt.Här ser man klädselbrädorna på huset.Denna vägg med en dörr mellan köket och matrummet rev vi helt. Istället byggde vi upp en liten vägg som vi ska ha ett stallafönster i. På detta viset får vi en luftigare planlösning och bättre värmecirkulation.


Allt detta gjorde Peter och Johan under varma sommardagar, med hjälp av mycket öl och stjälp av massa mygg. Tack för all hjälp och roliga stunder Johan.

Lite småsaker som är värda att berätta om.

När Livias rum var klart rev vi ut hela köket men innan dess gjorde vi lite småsaker. Vi satte in en luft-luftvärmepump för att få ner elkostnaden. Huset har direktverkande el och det är ju inte så himla billigt. Vi tog bort alla gamla element som satt under praktiskt taget alla fönster. Bakom ett element satt en död intorkad mus, han tyckte väl det var ett varmt ställe att dö på. Ja, alla ska vi ju till något hett ställe när vi dör.

Farmor kämpar på i rabatten. Hon var till stor hjälp i det vilda buskaget. Peter tror förresten hon är stelopererad i ryggen eftersom hon kan stå neråtlutad i en rabatt i några timmar utan problem. Jag däremot fick kramp i armarna bara av att skriva den förra meningen.Peter och Johan skulle flytta bort skåpet i salen. Golvet därinne slår på 10-15 cm och när Peter stod på det lägsta stället och Johan på det högsta, så såg ju väldigt roligt ut. Bilden är inte riktigt rättvis för i verkligheten såg det ut som Johan var en jätte.


Flyttröra!

Historien om äckeläckeltvi.
Jag och Peter hade lagt oss och höll på att somna. Då hör jag krafsande.
Jag: - Peter, Peter vakna. Jag tror det är en mus här.
Peter: -Nej det är inne i väggarna. Sov.
Jag är tyst ett tag men fortsätter sedan att tjata om att det är en mus i rummet. Peter ignorerar mig tills jag argt säger att han inte får sova förrän han har fångat musen. Peter suckar och tänder lampan, går upp och letar lite. Detta monstret som är på bilden hittade han nedan för min sänghalva. Tänk att jag var en hårsmån från döden!!!!

Livias rum!

Det kändes viktigast att dottern fick ett bra rum så det var det första rummet vi renoverade. Först revs innerväggarna ner, takskivorna och det gamla golvet slängdes ut. 
All den gamla elen togs bort och nya rör och elsladdar drogs. Bakom tretex-skivorna på väggen så fanns det lertegel och vanlig tegel så vi putsade upp den och sedan limmade vi gipsskivor direkt på.

De gamla rödmålade masonitskivorna togs bort och under fanns tidningar från andra världskrigets slut. Tydligen var dessa väldigt intressanta att läsa.


Jennie kämpar med pappen i taket. 4 lager fanns det och det var ett helvete att få bort. Men till slut såg vi dem fina bjälkarna. Sedan slipades dessa och lackades med klarlack.

Så här limmades gipsskivorna fast på väggen. Säkert inte helt rätt metod men bra blev det förvånansvärt nog. Tog lite tid bara eftersom man inte kunde limma flera gipsskivor i taget.


Johan och Peter tar en välbehövlig paus. Mår du inte bra Peter?


Efter dessa bilder skulle det ju finnas bilder på när Daniel tapetserade rummet. Men den veckan var jag i Spanien och min tekniknisse till man kan tydligen inte ta kort. Men tack ändå Daniel för de rosa väggarna!Som alltid i ett rum finns det massa smådetaljer som tar mycket tid. Alla lister som fanns i rummet försökte vi rädda och slipa fina. Syrran kämpade med dörrkarmen och givetvis blev den skitsnygg.
Nu har Livia ett fint rum med princess detaljer och det verkar som hon trivs bra!

Det första vi gjorde.

Den 15 juni 2007 fick vi nycklarna och nära och kära kom för att hjälpa till att städa och rensa. Alla mattor togs bort och visade att det fanns vackra trägolv under som bara behövde massor av såpa.


Emma hittade fint trägolv under heltäckningsmattan


Jobbig matta att ta bort. Men fint trägolv under gav lön för mödan!


Mycket uppväxt intill huset men Daniel kämpade på bra.


Farmor i rosrabatten!

Men det visade sig kvitta då alla spindlar redan var inne.
Ny veranda dörr, denna får sitta här till vi hittar en mer tidstypisk dörr. (vi slipper spindlarna iallafall!)

Vår gård!

Det är så svårt att beskriva med ord så vi tänkte att en blogg är perfekt för att visa nära och kära hur det går med vår gård. Vi köpte gården juni 2007 och vi har hunnit med en del av allt som måste göras. Ca 1 % (högt räknat) är nog klart nu. :-)

Gården är gammal, hur gammal har vi inte forskat fram ännu. Enligt byns papper så iallafall 1700-talet och kanske till och med 1600-talet. Det är vilket fall som helst en fyrlängad skånegård som ligger utanför Kvidinge. Damen som bodde här innan oss föddes på gården 1914. Hennes föräldrar ägde den alltså först.

Bilderna har mäklaren tagit och så här såg det alltså ut innan vi köpte gården.


RSS 2.0