Matrummets tur att bli fint.

Äntligen var det matrummets tur. Fönsterna var redan utbytta så det som behövdes här var att fixa väggar, tak och att dra in el. Skönt att slippa ha förlängningssladdar överallt. 
 
 
Det värsta med fem lager papp är att varje lager omsorgsfullt är spikat med pappspik. Åtgärd: tång, mejsel och tålamod. Så jag behöver väl inte skriva att Peter inte gjorde jobbet? 
 
 
Här är taket klart och Peter ska börja knacka ut stenar mellan bjälkarna. Så det blir precis som på väggen till hallen. Nästa steg är råspont på väggarna och sen tapet, såpaskura golvet, lister och sen inreda rummet. 
 
 
Vi valde att inte sätta upp nytt tak utan målade det gamla taket med linoljefärg. Råsponten på väggen målades i grön umbra, samma färg som vi har på våra lister. Skönt att ha avklarat ännu ett rum i huset. 
 

25 meter ny fasad!

Sommaren 2012 bytade vi fasad och fönster på den södra sidan. Först fick vi plocka bort lite av taket eftersom det var för lågt ner och vi kunde inte öppna fönsterna ordentligt. 
 
 
Det var väldigt intressant att se vad som var under fasaden. Och som väntat var det en blandning av korsvirke och tegel. I den äldsta delen av huset var syllen dålig så Peter fick gjuta ny.
 
 
Och så här ser det ut när man har byggt en form som man häller ner cement i,  som förhoppningsvis kommer att bli ny och fin syll. På denna bilden ser man också att vi har kullersten på många ställen på gården.
 
 
Här är våra ny fönster som vi köpte begagnade. De var gjorda på 70-talet men aldrig använda, ibland hittar man fynd. Roligast var att jag köpte dem när Peter var på jobbresa i Bryssel. Jag och pappa körde ner till Simrishamn och hämtade. Sen in med dem i logen och på detta viset här gör man en riktigt överraskning åt sin hälft. Blommmor är ju mest larvigt. :-)
Vi bytade alla fönster utom det äldsta fönstret. Det är englas-fönster men kommer att bli inbyggt i verandan så då blir det väl tvåglas-fönster? ;-)  
 
 
Så här blev resultatet. Vi tog bort alla växter nära huset, förrutom roserna. Sen lade vi kullersten där. Claés kom sen och hjälpte oss med att sätta upp takavvattningssakerna men det hann inte komma med på bilden. 
Kul när allt blir precis som man sett det i huvudet. 
 
 

När grisastallet vek hädan.

Länge sedan jag bloggade om huset men ibland händer det saker och energin tar slut. Nu är jag redo för att uppdatera alla 7 följare om vad som händer i Sånna.  :-D 
 
I april 2012 upptäckte vi att väggen i grisastallet var på väg ut och efter att pappa hade kommit och tittat så bestämdes det att vi skulle ta bort all halm på vinden för att avlasta väggen. Men då detta inte heller hjälpte så var där ingen annan utväg än att riva rasket. Peter och pappa förankrade väggen så den inte föll innan det var dags att riva. Här är sista bilden på stallet.

 

Och nu är vi framme vid en sak som är kul med renovering, att riva. Och riva så här mycket på en och samma gång var förstås jättespännande.
 
 
 
Nackdelen är jobbet efteråt med att rensa och köra till tippen. Detta tog lång tid och var tungt och slitigt. Men när allt var borta så kom Sånna Grisastall á la Grekland fram. Tänk er en varm sommarkväll, ett glas vitt och bara att sitta och njuta. 
 
 
 
Slutplanen med denna byggnad är att det ska bli en uteplats och vi tänkte även bygga ett litet golv på bjälkarna till vänster på bild. Så att man kan sitta på andra våningen och titta på den fina utsikten. 
 
 
 

RSS 2.0